1917 je vojnová kvalita pre každého fanúšika histórie

899
film 1917

Vojna je o peniazoch. Vždy tomu tak bolo a vždy tomu tak bude. Jedinou cestou, ako docieliť, aby vojna o peniazoch nebola, je žiadnu neviesť. Režisér Sam Mendes nás týmto stanoviskom pozýva na krvi prelievanie prvej svetovej vojny. Dúfa tak, že ľudí poučí.

Dej plochý, no podmanivý

Nie je na škodu filmu, že samotný dej v celkovom zážitku zohráva len minimálnu, takpovediac podpornú úlohu. Nikdy nebolo zámerom režiséra, vytvoriť zdrvujúci príbeh. Film stavia na vizuálnych a zvukových efektoch, čím dáva divákovi možnosť vhliadnuť za kulisy frontu, do radov bežných vojakov, a darí sa mu to na jednotku. Základným uzlom príbehu je cesta dvoch mladých vojakov, ktorých úlohou je doručiť rozkazy nespozorovane osamotenej jednotke obkľúčenej nemeckou armádou.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Tvorcovia snímku 1917 sa rozhodli svetu ukázať vojnové hrôzy z úplne iného uhla pohľadu. Nesnažia sa prezentovať hrdinstvo vojakov na fronte. Nevyrušujúce dejové odbočky nás zoznamujú s mladými mužmi, vlastne skôr chlapcami, vtiahnutými do týchto hrôz. Máme možnosť vidieť slzy v očiach vdov a osamelých matiek. Všetko sú to tragické čriepky vojny, o ktorých sa príliš nerozpráva.

Profesionalita. Nič, len profesionalita

A čo viac treba? Kameramani, kostyméri, herci, hudobníci, grafici, tí všetci sa zaslúžili o vznik filmu 1917, ktorý sí v priebehu niekoľkých dní (dá sa povedať, že dokonca týždne pred premiérou) získal srdcia tisícok divákov. Nie príliš komplikovaným dejom necháva vyniknúť podmanivý vizuál, podčiarknutý temnou, katastrofickou symfóniou. Všetko nasvedčuje tomu, že film je čisto orientovaný na kinosály. V obývačke v byte na druhom poschodí s reproduktormi z Číny sa depresívny a historicky verne zachytený dojem vytratí. Kladnou stránkou filmu je štýl nakrúcania na jeden záber, čo sa dnes už príliš často nevidí. Napätie sa tak stupňuje a vy sa budete cítiť, akoby ste práve bežali bahnitým zákopom a okolo uší vám lietali náboje

Zdroj: csfd.cz

Napíš komentár