Site icon Štramag

Zabijácky hipisák

John Linley Frazier

John Linley Frazier je dôkazom toho, že aj priveľa dobra škodí. Respektíve dobra uchopeného za zlý koniec. Vražda prominentnej rodiny, ktorej sa dopustil v Santa Cruz v Kalifornii, mu prekvapivo získala sympatie nižších tried a Frazier mohol právom tvrdiť, že sa jeho čin zapíše do histórie. Nebol však pripravený prijať spravodlivý trest a obesil sa.

Vizionár zabiják

Frazier sa narodil 26. januára 1946 v Ohiu. Po tom, čo v roku 1960 prežil automobilovú nehodu, utiahol sa k Bohu. Písmo sväté sa stalo jeho vernou družkou a Bibliu so sebou nosil kamkoľvek, kam sa pohol. Vykladal si ju však nesprávne a odpovede hľadal na miestach, kde boli len otázky. Poháňal ho silný citový vzťah k všetkému živému, snáď s výnimkou ľudí. Zbožňoval prírodu a amatérsky sa zaujímal o ekológiu, pričom veril, že znečisteniu planéty sú na vine bohatí ľudia, ktorí bez rozmyslu špinia krajinu svojimi továrňami. Frazier patril k miestnemu spolku nadšených ochranárov prírody, nosil neupravený účes, voľnomyšlienkárske oblečenie, žil v chatrči v lese a do mesta takmer nechodil. Snažil sa o absolútne súznenie s prírodou.

Vražda z lásky k matičke Zemi

Frazier zo svojho úkrytu v lese deň čo deň pozoroval rodinu oftalmológa Victora Ohta. Boli dobre zabezpeční, vozili sa na drahých autách a Frazier bol presvedčený, že sú prototypom samoľúbej a sebeckej vyššej triedy, čo zanedbáva svoj vzťah k prírode a znečisťuje ju. Rozhodol sa, že z Ohtovcov spraví exemplárny prípad. Keď sa vkradol na ich pozemok, práve sedeli pri stole v blízkosti bazéna a debatovali. Boli prekvapení, že na svojom pozemku vidia cudziu osobu a keď sa im Frazier začal vyhrážať so zbraňou v ruke, snažili sa ho zmierlivými slovami uchlácholiť. Victor Oht mu ponúkal peniaze a prisahal, že nikdy prírode neublížil, Fraziera to však nezaujímalo. Obete zviazal a všetky postupne zastrelil. Potom ich hodil do bazéna a ušiel.

Odhalenie

K odhaleniu hipisáckeho vraha prispeli Ohtovi susedia, ktorí ho videli ponevierať sa po susedovom pozemku s pištoľou v ruke. Fraziera policajti dolapili v jeho lesnej skrýši. Vrah sa počas súdneho procesu pokúsil preukázať svoju nesvojprávnosť tým, že si oholil polovicu tváre; polku vlasov, jedno obočie, polovicu brady a fúzov. Jeho manéver bol ale odhalený a Frazier právoplatne odsúdený na doživotie. V roku 2009 sa vo svojej cele zbabelo obesil.

Zdroj: wiki.com